A "Budapesti Hirlap" a javorinaiakról
Zo Spišskej Novej Vsi dostal redakcia novín telegram, že kým od Krakova bolo v malej obci Javorina (Tatranská Javorina) počuť dunenie diel, tak z 280 obyvateľov obce je na bojisku až 57 ľudí. Jej obyvatelia upísali na vojnovú pôžičku 67484 korún. Článok je propagandou uhorského vlastenectva miestnych obyvateľov nemaďarskej národnosti.