Hősi halál
Učiteľ vyššej obchodnej školy Bertalan (Bartolomej) Baradlai, poručík v zálohe zomrel 28. októbra 1914 hrdinskou smrťou na čele svojej roty. Okrem rodičov a súrodencov za ním smútia kolegovia, priatelia a jeho študenti a známi. Dopisovaciu kartu poľnej pošty do redakcie poslal jeho nástupca vo funkcii veliteľa roty. Baradlaiho pochovali v blízkosti obce Jasienica Zamkowa v Haliči (dnes Ukrajina) na úpätí vrchu Laniszki.