Egy érdekes délelőtt Galiciában. A kozákok menekülése Pilznóból. Furcsa temetés Lubzinán. - Pitkó Pálfi, János, 1889-1951
János Pitkó opisuje pre redakciu novín svoje zážitky z vojny na území Haliče v súčasnom Poľsku. Strety domáceho obyvateľstva s okupujúcimi Kozákmi a potom s rakúsko-uhorskými jednotkami. Približuje utrpenie miestneho obyvateľstva následkom vojnových udalostí. Opisuje vyhnanie kozáckych hliadok z Pilzna cez mesto Dębica a príchod do obce Lubzina, kde podľahol vojne aj miestny kaštieľ. Ďalej píše o pohrebe malého dieťaťa mladej rodiny, ktorá sa dostala do vojenskej prestrelky.