Thern Ödön bankpénztáros sorai a harctérről
Bankový pokladník zo Spišskej Novej Vsi Ödön (Edmund) Thern hneď na začiatku vojny narukoval ako dôstojnícky čakateľ ku 67. pešiemu pluku. Jeho známi o ňom dlhšie nič nepočuli. Potom od neho prišla správa. Medzitým ho povýšili na poručíka. Redakcia vyberá z jeho listu mladšej sestre Gizele. Píše, že od 16. novembra sú v ťažšej situácii kvôli prudkým bojom. Vytláčajú Rusov smerom na Varšavu. On sám vraj v jeden deň zastrelil namenej štyridsať nepriateľov. Stal sa pobočníkom prápora, a hoci je často v boji, tak je menej ohrozovaný na živote, keďže píše hlásenia pod prístreškom.