Magurai hadbavonultak levelei
Článok prináša vojenskú poľnú korešpondenciu. Mladý roľník z obce Veľká Lesná (Kristályfalu), delostrelecký nováčik Ignác Mercsák píše rodičom a starým rodičom a ostatným členom rodiny v liste z 22. novembra, že sú už 4. deň v boji za Krakovom. Okrem intenzívnej bojovej činnosti sa sťažuje na chlad a zimu. Nováčik 67. pešieho pluku János Michna, roľník z Veľkej Lesnej (Richvald) píše rodičom z obce Maklár (Maďarsko) v liste z 24. novembra, kam odišli z kasární v Prešove. Opisuje maďarskú obec, kraj a každodennú činnosť. Vlastibranec v zálohe János Irha v dopisovacej karte z 25. novembra píše manželke, že sú v boji v zákopoch za Krakovom v Ruskom Poľsku. Vojak v zálohe 67. pešieho pluku Sándor Dunka, Róm z obce Veľká Lesná (Kristályfalu) v karte z 10. novembra píše manželke, že guľka, ktorá zasiahla jeho úkryt, mu vymrštila do očí piesok, takže je na preliečení v nemocnici v Plzni. Delostrelecký nováčik Béla Grivalszki, mladý roľník z obce Havka (Hóka) píše z Lučenca duchovnému obce Veľká Lesná. Domobranec u zásobovania János Zsemjanek, roľník z obce Veľká Lesná píše v liste z 22. novembra duchovnému, že veliteľ ich roty sa volá Dr. József Gmitter. Vojak v zálohe 67. pešieho pluku Mihály Fedorcsák, roľník z obce Veľká Lesná napísal duchovnému, že mu ďakuje za list a knihu. Vojak 9. domobraneckého pešieho pluku János Stefanyák, nádenník z obce Veľká Lesná píše duchovnému na karte z 23. novembra, že je v poriadku.