A magurai hadbavonultak levelei
Článok prináša vojenskú poľnú korešpondenciu. Domobranec Jozef (József) Nedoroscsik, hospodár z obce Veľká Lesná (Kristályfalu) píše miestnemu sudcovi v poľnej dopisovacej karte z 23. novembra 1914, že ju začal písať v Zavade medzi krakovom a Kalváryou a kvôli poplachu ju zakončil v Myśleniciach.V pohľadnici duchovnému z 24. novembra zas odpovedá na jeho dva dopisy. Hospodár z obce Veľká Lesná, delostrelec v zálohe András Michna 26. novembra píše duchovnému, že obdržal od neho noviny a že je zdravý. Vozataj IStván Mercsák, kolár z Veľkej lesnej v liste z 29. novembra píše duchovnému, že mu ďakuje za kartu a že je zdravý. Mladý roľník z obce Veľká Lesná, delostrelecký nováčik Ignác Mercsák píše v poľnej karte z 29. novembra rodičom. Je zdravý, nachádza sa za Krakovom pri obsluhe diel. V liste zo 4. decembra píše rodičom, že vojaci dostali punčochy a rukavice. Vojak 9. domobraneckého pešieho pluku János Stefanyák, roľník z obce Veľká Lesná píše, že bojoval v Ruskom Poľsku, kde mu omrzli nohy a teraz sa nachádza v nemocnici v meste Pettau (Ptuj, Slovinsko) v Štajersku.