Szepesiek Przemyslben Dr. Payer Ervin orvos levele édes anyjához
Hlavný lekár Dr. Ervin Payer zasiela leteckou poštou 16. decembra z obkľúčeného Przemyślu list svojej matke, v ktorom ju oboznamuje so situáciou. Menuje spolubojovníkov, ktorí sú nažive a taktiež tých, ktorých má jeho matka pozdraviť. Často sa stretáva s Oszkárom Strompfom a Dr. Bélom Groóm, kúpeľným lekárom v Starom Smokovci (Tátrafüred). Redakcia pripája k vysvetlenie mien - troch bratov Ervina Payera, ktorými sú v liste uvedení popradský advokát Géza, vedúci národného hotela v Poprade János a úradník Spojenej sporiteľne hlavného mesta Budapešť Ernő.