A magurai hadbavonultak levelei
Článok prináša vojenskú poľnú korešpondenciu. Domobranec Jozef (József) Nedoroscsik, hospodár z obce Veľká Lesná (Kristályfalu) píše v liste z 5. februára 1915 ich obecnému duchovnému, že jeho list z 28. januára dostal 4. februára. 43-ročný desiatnik domobrany u etapového prápora József Gurovics, gazda z havky (Hóka) píše v liste z 2. februára duchovnému do Veľkej Lesnej, že 1. februára 1915 priviedli do mesta Neu-Sandec (Nowy Sącz, Poľsko) 900 ruských zajatcov. Rusi sa teraz vzdávajú vo veľkom pre nedostatok jedla. Vojak 9. honvédskeho pešieho pluku v zálohe János Irha, gazda z Veľkej Lesnej píše v liste z 9. februára duchovnému, že svoje rodiny pozdravujú aj ostatní rodáci, ktorých menuje v liste. Vojak 3. roty 9. honvédskeho pešieho pluku András Majercsák v poľnej karte z 12. februára píše obecnému duchovnému, prosí ho o zaslanie modlitebnej knižky, ktorú už poslal aj jeho spolubojovníkom.