Orosz fogságban - Szojka, Alexander, 1873-?
Článok o ruskom vpáde na Šariš začiatkom decembra 1914 napísal Alexander (Sándor) Szojka, rodák zo Smolníka, obvodný notár v obci Sveržov (Ferzsó). Opisuje osobné rodinné zážitky, kedy kvôli ruskému vpádu museli ujsť do obce Richvald ku známemu notárovi a tam v ruskom domácom zajatí s nimi počas niekoľkých dní vyjednávať o ich prepustení.