Szabad előadások a bányászifjúság számára
Už v predchádzajúcom období Samu Klein, školský riaditeľ na dôchodku, navrhol organizovať osvetové prednášky pre mladých baníkov v Dobšinej. Myšlienka sa však nezrealizovala. Až v novembri 1910 oživil tento proces Andor (Andrej) Fábry, banský riaditeľ a zároveň podpredseda Spolku baníkov (Bányatársláda), ktorý sa podujal na získanie priestorov v budove štátnej ľudovej školy v Dobšinej.