Hősi halált halt
Podnotár obvodného notariátu z obce Slovenská Ves (Szepestótfalu) Gabriel (Gábor) Sztaváts, ktorý ako dobrovoľník čatár vykonával službu u c. k. 34. pešieho pluku, zomrel 5. októbra 1916 hrdinskou smrťou pri Jasionówe (dnes Jaseniv, Ukrajina). Vojenskú službu vykonával od mobilizácie, zúčastnil sa viacerých bitiek a viackrát sa vyznamenal. Smúti za ním manželka s trojročnou dcérkou. Rodina dá jeho ostatky doviezť domov a pochovajú ho v Slovenskej Vsi.