A 9-es honv. szakaszvezető török kitüntetése Két világrészen át - Bartók, Antal
Článok a rozhovor jednoročného dobrovoľníckeho strážmajstra Antala Bartóka o čatárovi 9. honvédskeho pešieho pluku Józsefovi Kozákovi, 26-ročnom rodákovi z Nižného Medzeva, ktorý je elektrikárom továrne v Krompachoch, kde má aj príslušnosť. Kozák mu v stručnosti opisuje svoj príbeh od mobilizácie, cez bitku pri Sanoku 22. decembra 1914 po ruské zajatie pri meste Merw v Turkestane a jeho útek v marci 1915 s troma spolubojovníkmi skrz Perziu do Teheránu na rakúsko-uhorský konzulát, kde ho najprv zadelili k perzsko-nemeckej misii a potom dobrovoľne vstúpil do regulárnych tureckých jednotiek, s ktorými sa zúčastnil viacerých bojov. Pre zhoršený zdravotný stav ho v júni 1916 poslali do Viedne, odtiaľ preliečeného do Košíc a potom do Spišskej Novej Vsi. Turecké vyznamenanie Železný polmesiac získal za boje na Kaukaze. Vyznamenanie mu odovzdal veliteľ miestneho guľometčíckeho kurzu kapitán Géza Körmendy.