A hős katona szerencsétlensége egy robbanásnál
Večer 14. februára 1917 nastal v robotníckom byte patriacom k medenej bani Ferdinand v katastri obce Závadka (Görögfalu) výbuch. Čatár 9. honvédskeho pešieho pluku Vilmos Schilling, zadelený ku zákopníkom, ktorý je nositeľom bronzovej a veľkej striebornej medaily za statočnosť, dal bez vedomia svojich druhov roztopiť 2,5 kg dynamitu nad ohnisko, ten vybuchol a zničil celú budovu. Z baníkov vo vnútri budovy akoby zázrakom výbuchom nikto nezahynul, utrpeli však popáleniny. Najvážnejšie zranenia utrpel práve Schilling, ktorý prišiel o oko. Počas vojny mal len jedno ľahšie zranenie. Pri výbuchu sa zranili aj József Brandenburg, Samu Czölder, János Vanszács, Károly Lux a Béla Blaskó. Úrady nariadili vyšetrovanie.