Hiradás orosz fogságból huszonhét hónap elmulta után
Obuvnícky majster z Nálepkova Lajos Schwarcz narukoval ihneď po vypuknutí vojny a v septembri 1914 počas ústupu po bitke pri Rava-Ruskej sa stal nezvestným. jeho manželka potom márne čakala na správy o ňom. Až po dvadsiatich siedmich mesiacoch jej prišla od manžela dopisovacia karta z obce Gorot v Sabalskej gubernii v Rusku. Z jeho slov je zrejmé, že písal často. Tento posledný list odoslal 22. decembra 1916 a dorazil 31. januára 1917.