A vármegyei élelmiszer beszerzési központ - Tisza, Miksa, 1864-1944
Prvotnú iniciatívu na založenie župného centra obstarávania potravín vyvinul kežmarský hlavný prokurátor Dr. Elemér Mattyasovszky už na jeseň 1915 s plnou podporou podžupana Dr. Lajosa Neográdyho. Započala agitácia. Zakladajúce valné zhromaždenie centra sa konalo 12. apríla 1916, jeho predsedom sa stal spišskonovoveský primátor Cornel Folgens, výkonným riaditeľom popradský veľkoobchodník Sándor Luczy. Za osem mesiacov existencie v roku 1916 vykázalo centrum zisk 16122 korún