A "Magas Tátra jövője és a tuberkulózis" - Vigyázó, János Dr. 1888-1962
Rozsiahla úvaha Dr. Jánosa Vigyázóa,, v ktorej reaguje na článok z novín Szepesi Lapok z 3. mája 1917, na predošlú úvahu hospodárskeho riaditeľa kúpeľov a sanatória v Novom Smokovci (Ujtátrafüred) o blízkej minulosti, ale hlavne budúcnosti kúpeľníctva, cestovného ruchu a turizmu vo Vysokých Tatrách počas prvej svetovej vojny aj po jej skončení v súvislosti s liečením pľúcnej tuberkulózy. Vyvracia nesprávne pochopené tvrdenia Lajosa H. Vága o tom, že by mohli novovznikajúce sanatóriá zabrať miesta pôvodným turistickým miestam a ubytovacím zariadeniam. Práve naopak, navrhuje zakladanie nových sanatórií trochu ďalej od vysokohorských stredísk a najvyšších tatranských štítov, no vo vyhovujúcej nadmorskej výške 800-1000 metrov pre pľúcnych pacientov. Ako lokality vhodné na ich výstavbu uvádza napr. Tatranské Matliare, ale i Západné Tatry.