A Magas Tátra jövője és a tuberkulózis - Seltenreich, Kornel 1865-1921
Rozsiahla úvaha autora o budúcnosti kúpeľníctva, cestovného ruchu a turizmu vo Vysokých Tatrách počas prvej svetovej vojny aj po jej skončení v súvislosti s liečením pľúcnej tuberkulózy. Zaoberá sa otázkou zakladania nových pľúcnych sanatórií vo Vysokých Tatrách aj pre chudobnejších pacientov, teda nižšie spoločenské vrstvy širokého obyvateľstva. Súhlasí s autorom predošlého článku Dr. Jánosom Vigyázóm, že nie je nutné ich stavať priamo v centre Vysokých Tatier pod najvyššími štítmi. Veľký význam pripisuje ďalšej výstavbe elektrifikovaných tatranských železníc a rozvoju turizmu formou súkromných ubytovacích zariadení.