Egy orosz fogságból hazaszökött honvédszázados hősi halála
Kapitán 9. honvédskeho pešieho pluku Dezső Gróf, ktorý v septembri 1914 pri Rava-Ruskej padol do ruského zajatia a dva roky strávil v zajateckom tábore v Krasnojarsku, štyri mesiace vo vojenských nemocniciach v Kijeve, Moskve a Petrohrade, ušiel zo sibíre a začiatkom januára tohto roka sa prihlásil do služby ku terajšiemu pluku v meste Salonta (Nagyszalonta). Ako veliteľ roty šiel na talianske bojisko, kde v jednej z bitiek na rieke Soča padol hrdinskou smrťou od nepriateľskej guľky.