Kárpáty Rezső halála
Vo veku 60 rokov zomrel 17. júna 1917 umelecký maliar Rudolf (Rezső) Kárpáty, rodák zo Spišskej Novej Vsi. Bol členom staršej generácie maliarov. Študoval v Mníchove a potom v majstrovskej škole Bencúra. Na výstavách bol úspešný žánrovou tvorbou a poetickými krajinkami. Bol obľúbeným maliarom arcivojvodu Jozefa, patróna Spoločnosti výtvarných umelcov, pre ktorého namaľoval množstvo obrazov. Precestoval Ameriku, severnú Afriku, Španielsko. Pochovali ho podľa evanjelického obradu 19. júna na cintoríne Kerepesi v Budapešti do čestného hrobu mesta.