Szepesvármegye 800 éves jubileuma és a szepesiek második kongresszusa - Tisza, Miksa 1864-1944
Úvaha autora o blížiacom sa 800-ročnom výročí Spišskej župy v historickom a spoločenskom kontexte. Autor opisuje históriu vzniku Spišskej župy v kontexte uhorských dejín a zároveň potrebu dopredu sa pripraviť na budúce oslavy 800-ročného výročia v roku 1920, ideálne v spojení so všeobecným kongresom Spišiakov.