Besorozott harangjaink bucsuzása
Článok o rekvirácii zvonov v Spišskej Novej Vsi. Autor článku vyslovuje nádej, že jeden alebo dva najstaršie zvony sa ešte možno podarí zachrániť pred rekviráciou na vojenské účely. Najmenší z nich z roku 1486 nesie meno slávneho spišskonovoveského zvonolejára Jána Wagnera. Uhorská komisia pamätihodností tento zvon zatiaľ oslobodila spod rekvirácie. Ďalším vzácnym zvonom je v roku 1647 odliaty zvon prešovského zvonolejára Wirtha (Juraj Wierd), ktorý sa podarilo pred skazou zachrániť ešte pri požiari kostolnej veže v roku 1849. Ostatné zvony boli roku 1857 pretavené peštianskym zvonolejárom Schaudtom a posvätené spišským biskupom Zaboyszkym.