A Gyóni testvérek halála orosz fogságban Dániába internált orosz foglyok. - Tscheik Ernő iglói tanár megmentheti Gyóni Géza uj verskötetét
Poručík Antal Valentiny posiela 13. augusta 1917 list z dánskych lazaretných táborov v mieste Hald per Viborg do Spišskej Novej Vsi manželke Ernőa Tscheika, v ktorom jej vysvetľuje situáciu rakúsko-uhorských internovaných vojnových zajatcov v Rusku a obmedzenia v zasielaní akýchkoľvek produktov do Ruska pre zajatcov. Zároveň jej približuje situáciu jej manžela nadporučíka Ernőa Tscheika v ruskom zajatí. Ďalej opisuje príbeh dvoch bratov Gyóniovcov, nadporučíka Mihálya Áchima a jeho staršieho brata, básnika Gézu Gyóniho, ktorí postupne obaja v lete 1917 zahynuli v ruskom zajateckom tábore v Krasnojarsku a ktorí boli spolubývajúcimi Tscheika. Aj samotný Géza Tscheik sa v liste poslanom rodine 17. júna z Krasnojarska v nemčine zmieňuje o bratoch Gyóniovcoch.