A honvédek özvegyeinek és árváinak és a rokkantaknak
Na základe iniciatívy zbierky na základinu ministra obrany baróna Sándora Szurmaya na pomoc pre vojnové siroty, vdovy a invalidov dáva 16. augusta 1917 výzvu aj kráľovský školský inšpektor Gyula Rajcsányi pre pedagogických pracovníkov vzdelávacích inštitúcií Spišskej župy, aby sa zapojili do tejto zbierkovej akcie s čo najväčšou usilovnosťou.