Egy iglói pilótáról
Diplomovaný pilot Aladár Lipták trávil dovolenku v Spišskej Novej Vsi. Na začiatku vojny narukoval a zúčastnil sa viacerých vzdušných súbojov, raz sa dokonca so strojom zrútil. Je vlastníkom veľkej Striebornej medaily a dvoch malých Strieborných medailí za statočnosť, Bronzovej medaily za statočnosť, nemeckého Železného kríža 2. triedy, pilotného odznaku, ktorý mu zaručuje doživotnú rentu 120 korún mesačne. Navyše do Spišskej Novej Vsi dostal telegram, že ho vyznamenali Zlatou medailou za statočnosť.