Három évi orosz fogság után haza
Diplomovaný lekárnik Gyula Szalai, syn izraelitského učiteľa Benő Schlesingera zo Spišskej Novej Vsi, ktorý slúžil ako dôstojník a zranený padol do ruského zajatia, je po troch rokoch zajatia na ceste späť domov. Jeho rodičia od neho dostali telegram, že šťastlivo dorazil do Sassnitzu. Szalai bol internovaný v zajateckom tábore v Krasnojarsku.