Három évi orosz fogság után haza
Diplomovaný lekárnik Gyula Szalai, syn izraelitského učiteľa Benő Schlesingera zo Spišskej Novej Vsi bojoval ako práporčík vo viacerých bitkách, potom ranený padol do ruského zajatia, v ktorom strávil tri roky najprv v Krasnojarsku a potom v Petrohrade. Teraz sa rodák vrátil domov k rodičom.