Személyzeti ügyek a Ksodnál
U Košicko-bohumínskej železnice boli zo služobných dôvodov preložení: hlavný kontrolór oddelenia správy obchodného vedenia György Domonkos bol oslobodený od jeho vedenia a preložený do Budapešti a poverený vedením materiálového oddelenia finančného odboru; hlavný kontrolór Béla Jávorszky bol preložený z dopravnej služby do služby správy a poverený vedením oddelenia správy obchodného vedenia; hlavný inžinier Ervin Erdős, vedúci výhrevne v Košiciach (Kassa) bol preložený do Vrútok (Ruttka) za zástupcu vedúceho hlavnej dielne; hlavný inžinier Dezső Vallaszky z výhrevne vo Vrútkach do výhrevne v Košiciach za vedúceho; inžinier Béla Kund z obchodného vedenia ku košickej výhrevni; inžinier Alfréd Paulini z košickej výhrevne do Budapešti na strojný odbor generálneho riaditeľstva; úradník Sándor Horvay z Vrútok na dopravné a obchodné oddelenie do Košíc; úradník Sándor Mátyus zo Žiliny (Zsolna) za vedúceho skladu do Vrútok; úradník Jenő Popper, prednosta stanice v Skalitom (Sziklaszoros) za vedúceho skladu do Žiliny; úradník Antal Pongrácz, zástupca prednostu stanice v Žiline za prednostu stanice v Skalitom; úradník László Stevonka z Liptovského Mikuláša (Liptószentmiklós) do Vrútok; úradník Henrik Lisovszky z pradiarne v Ružomberku (Rózshegy) na stanicu do Košíc. Preloženie hlavného inžiniera Lea Wüesta z obchodného vedenia do hlavnej dielne vo Vrútkach bolo zrušené a bol ponechaný na svojom poste. Úradník Lajos Vas bol poverený povinnosťami zástupceho prednostu stanice v Žiline. Hlavný kontrolór Sándor Horvát bol oslobodený spod vedenia materiálového oddelenia finančného odboru generálneho riaditeľstva. Hlavný skladník István Makó bol za zabránenie vykrádania skladu odmenený. Výhybkár József Nahálka z Kráľovej Lehoty zomrel dňa 29. septembra 1917.