Mistr Panny aneb Ackermann aus Behaim - Gruša, Jiří, 1938- (Mladá fronta, 1992)
Román, který se pohybuje na pomezí skutečnosti a fantazie, je jakousi parodickou rodovou kronikou a současně vzpourou proti omezenému pojetí života.