STN ISO 10003: 2021 (01 0309), Manažérstvo kvality. Spokojnosť zákazníka. Návod na riešenie sporu mimo organizácie. - Grauzeľ, Jozef (Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky, 2021)
Táto norma obsahuje slovenskú verziu normy ISO 10003: 2018