STN ISO 10003: 2021 (01 0309), Manažérstvo kvality. Spokojnosť zákazníka. Návod na riešenie sporu mimo organizácie. - Grauzeľ, Jozef; Slovensko. Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo; Slovenský ústav technickej normalizácie (Bratislava, Slovensko). Technická komisia č. 22 Kvalita; - MASM - Systémy kvality, Martin (Martin, Slovensko) (Bratislava : Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky, 2021)
Táto norma obsahuje slovenskú verziu normy ISO 10003: 2018
Súbežný názov v angličtine, francúzštine, nemčine
Spracovateľ: Jozef Grauzeľ
Táto norma nahrádza STN ISO 10003 z júna 2009 v celom rozsahu
Normatívne referenčné dokumenty s. 2 ; literatúra s. 39
Keywords: normy; manažment kvality; technické normy a štandardy -- Slovensko; technické normy a štandardy -- krajiny Európskej únie; kvalita; Quality management; spokojnosť zákazníkov