STN EN 289 + A1: 2009 (69 1289), Gumárske a plastárske stroje. Lisy. Bezpečnostné požiadavky (Konsolidovaný text). - Brodňan, Ladislav (Slovenský ústav technickej normalizácie, 2009)
Táto norma je slovenskou verziou európskej normy EN 289: 2004 + A1: 2008