STN ISO 10003: 2009 (01 0309), Manažérstvo kvality. Spokojnosť zákazníka. Návod na riešenie sporov mimo organizácií. - Bílá, Ľudmila; Slovenský ústav technickej normalizácie (Bratislava, Slovensko) Technická komisia č. 22 Kvalita (Bratislava : Slovenský ústav technickej normalizácie, 2009)
Táto norma obsahuje ISO 10003: 2007
Spracovateľ: Ľudmila Bílá. Technická komisia: TK 22 Kvalita
Keywords: normy