STN EN 12195-1: 2011 (30 0080), Upevňovanie nákladu na cestných vozidlách. Bezpečnosť Časť 1 Výpočet upeňovacích síl - Jagelčák, Juraj (Slovenský ústav technickej normalizácie, 2011)
Táto norma je slovenskou verziou európskej normy EN 12195-1: 2010