STN EN 12275: 2014 (94 2011), Horolezecké vybavenie. Karabíny. Bezpečnostné požiadavky a skúšobné metódy. - Uherek, Juraj (Slovenský ústav technickej normalizácie, 2014)
Táto norma je slovenskou verziou európskej normy EN 12275: 2013