STN ISO 10002: 2021 (01 0310), Manažérstvo kvality. Spokojnosť zákazníka. Návod na vybavenie sťažností v organizáciách. - Hrnčiar, Miroslav; Slovensko. Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo; Slovenský ústav technickej normalizácie (Bratislava, Slovensko). Technická komisia č. 22 Kvalita; Fakulta riadenia a informatiky, Žilinská univerzita v Žiline (Žilina, Slovensko) (Bratislava : Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky, 2021)
Táto norma obsahuje slovenskú verziu normy ISO 10002: 2018
Súbežný názov v angličtine, francúzštine, nemčine
Spracovateľ: Miroslav Hrnčiar
Táto norma nahrádza STN ISO 1002 z júna 2005 v celom rozsahu
Normatívne referenčné dokumenty s. 2 ; literatúra s. 33
Keywords: normy; manažment kvality; technické normy a štandardy -- Slovensko; technické normy a štandardy -- krajiny Európskej únie; kvalita; Quality management