Kázanj : Drahého Muže Jana Arnda, někdy Slawného Knjžectwj Luneburgského General Superintendenta, wzdělawatedlná Kázanj, na obyčegná Nedělnj a a Swátečnj Ewangelia přes celý Rok, z geho Německé Ewangelicské Postylle, k rozssjřenj Sláwy Božj, a napomoženj prawého Křestanstwj, na žádost gedné horliwé Slowa Božjho a Pjsem Arndowých Milownice, wybraná, a w Slowansky Gazyk uwedená, skrze Samuele Lischoviny, Cýrkwe Bystrycké Ewang. Nácý Slowanské Sl. B. Kazatele. Po gegich pak blahoslawené smrti, s dwogjm vžitečným Přjdawkem wydána, skrze Michala Institoris (Mossótzy) Cýrkwe Ewang. Pressporské Uherského a Slowanského Slowa Božjho Kazatele.

Podrobná bibliografia
Hlavný autor: Arndt, Johann, 1555-1621 (Author)
Korporácia: Institoris-Mošovský, Michal (Publisher), Packo, František Augustín (Printer)
Ďalší autori: Gosztónyiová, Zuzana, 1718-1783 (Dedicatee), Institoris-Mošovský, Michal, 1732-1803 (Author of introduction, etc., Dedicator), Lišovíny, Samuel, 1712-1774 (Translator, Author of introduction, etc.)
Médium: Kniha
Jazyk:Slovak
German
Vydané: Wytisstěná w Presspurku : v Frantisska Augustýna Patzko, Král. Priwil. Impress, Roku Páně, 1776
Témy:
Signatúra: VII.38
E-obsah
Popis
Popis jednotky:Vineta ornam., vlys ornam., vlys ornam.-fig., linky ozdobné, linky, inic. s ornam. pozadím vo voľ. priestore na 2,3,4,5 r., verz. vo voľ. priestore na 2,3 r., titl. list s červeno-čiernou tlačou, nalepený frontispice s portrétom Jána Arndta v ornam. ráme s kruhopisom "Pán Jan Arnd někdy knjžetstwj Lineburgského General-Superintendent. Narozen. Roku Páně 1555. Dne 21. Decemb. Usnul w Pánu Roku Páně 1621. dne 11. Máge." a s postavou stojacou pred knihovníčkou s otvorenou knihou v rukách s textom "Krystus má mnoho Služebnjků ale málo Nasledownjků", na ľavej strane na stolíku kríž s ukrižovaným Ježišom a kalamár s pierkom. Pod obrazom text "Teď ohljdáš Obraz Arndowy Twáři, Chcessli Obraz Dusse spatřiti Čtenáři! W geho drahých Pisnjch můžeš geg nagjti. Oby vssichni mohli Ducha gego mjti!", typograf. ozdoby, kustódy, tlač. pozn. pod čiarou v jaz. lat., slov.
Fyzický popis:[2],36,836,58,[18] s. [1],a/4-d/4,e/2,A/4-Z/4,Aa/4-Zz/4,Aaa/4-Zzz/4,Aaaa/4-Zzzz/4,Aaaaa/4-Mmmmm/4,Nnnnn/2,A/4-I/4,K/2 [=475] list. 4°. 22x17,5 cm 1 ilustr.
Na produkcii sa podieľali:Na zl. a/2 ded. vydavateľa M. Institorisa Mossótzyho pamiatke p. Zuzany Gosztónyiovej, manželke Jana Raksányiho. Na zl. a/3-d/3 úvod prekladateľa v závere s textom "Psáno w Banské Bystricy w Ned. XX. po S. Trog. 1773." Na zl. d/4-e/2a úvod vydavateľa v závere s textom "Psal sem w Pressporku, dne 5. Unora, Roku Páně, 1776."
Bibliografia:Na zl. I/1-I/3 predmetový register.
Miesto vydania:Slovensko -- Bratislava
Proveniencia: Peč.: Štátna vedecká knižnica v Košiciach; Rkp. vlast. údaj sčasti odstránený "Exlibris [...] 1859"; rkp. sčasti odstránený: [...] dal sem [...] 1859 platil sem za reparatiu f. 3. Dostála sem ale z Djlu Benka [...]szkého Rozalie [...]; rkp.: Zlatá Rada na památku gestlj kdo nemože môcit a má rezanje naglepsi lgek gest...