Dictionarium Latino-Hungaricum : Succum & medullam purioris Latinitatis, ejúsque genuinam in Lingvam Hungaricam conversionem, ad mentem & sensum proprium Scriptorum Classicorum, exhibens: Indefesso XV. Annorum labore, subcisivis, ab ordinariis negotiis, temporibus collectum, (et) in hoc Corpus coactum á Francisco Páriz Pápai, Medicinae Doctore, Ejusdémque Facultatis in Celeberrima Academia Basileensi, Assessore; & in Illustri Collegio Nagy-Enyediensi Professore Publico. Nunc verò Proverbiis selectioribus interspersis, Glossariolo voces Medii & Nostri aevi, in Historiis, & Regum Hungariae Decretis occurrentes, insolentiores, &c. explicante, Nominibus Propriis apud Hungaros usitatis, Nummorum Hungaricorum, Hebraicorum, Graecorum, Romanorum Tabeleis, Siglarum Romanarum Expositione, aliisque necessariis & jucundis Accessionibus locupletatum intentione ac labore Petri Bod, de F. Tsernáton, V.D. Ministri M. Igeniensis.

Podrobná bibliografia
Hlavný autor: Páriz-Pápai, Ferenc, 1649-1716 (Author)
Korporácia: Sárdi, Sámuel (Printer), knižnice - Verejná knižnica (Signer)
Ďalší autori: Bod, Péter, 1712-1769 (Other), Scaliger, Joseph, 1540-1609 (Other)
Médium: Kniha
Jazyk:Hungarian
Latin
Vydané: Cibinii : Sumtibus Samuelis Sárdi Typographi, Anno MDCCLXVII [=1767]
Témy:
Signatúra: A 2380 PA
Popis
Popis jednotky:Vineta ornam., na titl. liste vineta ornam. s textom "Ditata Dulcedo", linky ozdobné, linky, inic.s ornam. pozadím vo voľ. priestore na 5 r., verz. vo voľ. priestore na 2 r., frontispice na ľavej strane s portrétom autora v kartuši eliptického tvaru zobrazujúci vavrínový veniec s textom na venci "M.D. In Gollegio Enyedi Profess. Ano Aetatis. LII. Franciscvs Pariz Papai", pod portrétom text "Inter bella sero pacem, Daeaeq juventae In laty cryptis quaero tenere facem: Ne sis posteritas ingrata ignaraq vultus Austeri curis. Aspice talis erat.", oproti portrétu postava múzy ovenčenej vavrínovým vencom sediacej pri stole a píšucej pravou rukou s brkom do knihy, v ľavej drží ostrohu. Pod stolom kohút stojaci na knihe. Na stole postavené knihy a presýpacie hodiny. Na stĺpe slnečné hodiny a látková drapéria. Nad múzou dvaja anjeli držiaci text "Francisci Pariz Papai Dictionarium Manuale Latino-Ungaricum et Ungarico-Latino-Germanicum", kustódy, tlač. dvojstĺpcová.
Fyzický popis:[6],648 s. [3],A/8-Z/8,Aa/8-Rr/8,Ss/4 [=327] list. 8°. 23x15 cm 2 ilustr. 1 príl.
Na produkcii sa podieľali:Na rube titl. listu báseň Josephusa Scaligera.
Bibliografia:Na zl. Pp/4b-Qq/2a lat.-maď. slovník stredovekých a nových slov z cirk. histórie, ale najmä z dekrétov kráľov. artikúl aj s poradovými číslami a rokom vyd. Na zl. Qq/2b-Qq/3b lat.-maď. zoznam najviac používaných osobných mien. Na zl. Qq/3b-Qq/6a prepočtové tabuľky mincí a finančné miery maďarské, hebrejské, grécke, rímske. Na zl. Qq/6a-Rr/8a zoznam lat. skratiek a ich význam a symboly rímskych čísel, váh, mier a i. Na zl. Rr/8b-Ss/3a zoznam právnických skratiek a ich význam. Na zl. Ss/3a-Ss/3b piktogramy a ich slovné vyjadrenie z chémie, astrológie a liečiteľstva. Na zl. Ss/4 mnemotechnická pomôcka - rozdiely etymologické a prozodické, zahrnuté ako verše abecedne zoradené. Na prílohe rímsky kalendár.
Miesto vydania:Rumunsko -- Sibiu
Proveniencia: Peč.: Štátna vedecká knižnica v Košiciach; Kassa szab. kir. város Közkönyvtára.
Priviazané s: Prív. 1.: SENCI-MOLNÁR, A.: Dictionarium Hungarico-Latinum ... Cibinii 1782. 8°.
Prív. 2.: ČÉČI, J.: Observationes Orthographico-Grammaticae ... Cibinii 1782. 8°.